Oto pięć podstawowych powodów, dla których powinieneś zmienić przyzwyczajenia.
Zamiast co sezon kupować wątpliwej jakości grilla marketowego zainwestuj w sprzęt marki, której zaufały już tysiące klientów na całym świecie.
- • Czy obraz przepalonego grilla węglowego jest Ci znany?
- • Czy miałeś kiedyś problem z rozpaleniem grilla węglowego?
- • Czy zdarzyło Ci się kiedyś spalić potrawy na grillu węglowym? Nagłe zapalenie ociekającego tłuszczu w grillu węglowym, nie jest przecież rzadkością.
- • A co z samymi potrawami? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaką ilość związków smolnych zawierają produkty „wymęczone” na wątpliwej jakości grillu węglowym?
- • No i w końcu, co z czyszczeniem grilla węglowego? Ociekające wytopionym tłuszczem ruszta nie jest łatwo wyczyścić bez użycia specjalistycznych środków chemicznych.
Broil King to nie tylko grill, ale też letnia kuchnia w przydomowym ogrodzie, czy na tarasie Twego domu.
Utarła się opinia, że potrawy z grilla gazowego nie smakują, tak jak przygotowane na grillu węglowym.
To szczera prawda, ponieważ smakują o wiele lepiej! A, to dlatego, że są naprawdę ugrillowane.
Nieprawdą też jest, że potrawy przechodzą zapachem gazu. Otóż kiedyś może tak było, ponieważ używano butli z mieszankami gazu propan-butan. Dzisiaj dostępne są na rynku polskim lekkie, przeźroczyste butle z kompozytu wypełnione czystym propanem, który spala się bezzapachowo.
Dodatkowo, aby poprawić aromat przygotowywanych na grillu gazowym potraw, stosuje się wiórka z drzew owocowych. Moczy się je w wodzie, następnie wkłada do specjalnych skrzynek żeliwnych lub zawija w folię aluminiową i układa bezpośrednio na osłonie palników. Unoszący się aromat sprawia, że potrawy smakują nie jak z grilla węglowego, ale jak z tradycyjnego ogniska.
A oto pięć powodów, dla których warto zamienić grilla węglowego na gazowy:
- ❶ Łatwość rozpalania i krótki czas nagrzewania.
- ❷ Łatwość utrzymania stałej temperatury.
- ❸ Łatwość ustawienia wysokości temperatury w zależności od grillowanych potraw.
- ❹ Praktyczne półki do przygotowywania potraw.
- ❺ Łatwość czyszczenia po skończonym grillowaniu.